PERANG SALIB / The Crusade War. - kredit kepada Encik Von Trapp ( pp.my ) - [ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24]

(24) Perang Salib (PENUTUP) [ rujuk episod 23 ]

FOTO: Dataran Vatican, Italy.

Part yg lepas dah citer jatuhnya kota Salib yg terakhir dan kemudiannya Pulau Ruad pada 1303. Tentera Salib bertahan selama 203 tahun dgn kejatuhan Baitulmaqdis pada 1099. Selama itulah kita mendegar kisah-kisah Salahudin, Richard, Qutuz, Louis, Baibars, Edwards dan Qalawun.

Kesemuanya kisah pahlawan hebat2 belaka. Kesemuanya mempunyai azam yg cukup tinggi untuk mendapatkan apa yg dipercayainya cukup berharga. dan dalam peperangan salib ini juga kita boleh belajar bermacam2 kisah untuk persediaan masa depan.

Tapi kadang2 seperti yg kita lihat dunia hari ini, kisah2 tersebut berulang2. Satu yg paling hebat ialah keazaman puak kristian yg tak henti2 cuba mendapatkan Baitulmaqdis sampaikan 9 kali ekspedisi besar2an dibuat walaupun kesemua misi gagal kecuali 2 campaigns.

Jumlah dana, nyawa yg terkorban dipihak salib tidak terkira banyaknya tapi mereka tetap datang, datang dan datang. Pihak yg bertahan lebih hebat bermula dari Perang Salib Kedua dan ternyata superior pada edisi salib terakhir iaitu ke 9.

Ekspedisi Salib oleh Kristian Khatolik ternyata gagal di bumi asia barat. Dan sekarang jumlah penganut Kristian di kawsan Levant iaitu Syria, Lubnan,Palestin dan Israel masih ada terutama di Lubnan. Majoriti penganut Kristian ramai yg berada di Lubnan sekarang dgn bermacam2 mazhab yang mereka ada.

Kadang2 kita melihat ada warga2 arab terutama di Lubnan dan Syria, malah Mesir pun rupa mereka saling tak tumpah seperti org eropah sendiri dgn bermata biru, blonde semua tuu. Ini adalah kerana proses asimilasi selama pendudukan Salib di bumi Levant.

Puak2 Salib kemudiannya ramai yg menyertai Islam dan menjadi warga yg baik di bawah kerajaan2 Islam kemudiannya. Walau pun Khatolik kalah teruk di tangan Islam di asia barat, tapi gerakan salibnya masih meneruskan usaha di eropah timur dan utara. Juga ekspedisi ke Amerika selatan dan juga asia timur.

Ekspedisi tersebut sebenarnya adalah salah satu cabang perang salib. Perang salib di utara eropah melawan kerajaan2 Pagan walaupun memakan masa ratusan tahun, ianya berjaya mengkristian sehingga ke negara2 baltik.

Kejayan yg paling besar adalah Amerika Selatan dan sekarang boleh dikatakan keseluruhan Amerika selatan adalah penganut2 Kristian Khatolik berpaksikan pope di Vatican. Di Asia timur, mereka menghadapi tentangn yg cukup sengit dari negara2 yg terlebih dahulu menerima Islam di Nusantara seperti kerajaan Acheh dan Pasai dan mereka cuma mendapat kejayaan di Melaka. itu pun asik kena serang dari kerajaan2 Islam Melayu di sekelilingnya

Kejayaan terbesar mereka di Asia Timur ialah Filipina, sampaikan negara Filipina sekarang masih mengekalkan nama raja sepanyol Kristian dulu iaitu King Phillip. Definisi salib ini atau crusades ini kadang2 digunapakai dlm era moden ini seperti semasa perang dunia pertama apabila British berjaya mendapat jazirah arab dan palestin dari empayar Uthmaniyyah.

Begitu juga seperti USSR melanggar Afghanistan, Sama juga seperti USA memasuki Iraq. Tapi di era modern ini bukan tangan2 gereja yg main peranan tapi tgn2 iluminati......Okay itu saja mengenai perang Salib, majulah sukan untuk diri sendiri....

TAMAT.

KREDIT KEPADA MR VON TRAPP - panggilanpertiwi.my